Shimano Sleutelclinics

Shimano Service Center Logo

Blog: Je racefiets, mountainbike of gravelbike onderhouden en schoonmaken

Wil je de levensduur van je fiets verlengen en je fietsplezier vergroten? Dit doe je door goed onderhoud te plegen aan je fiets. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Het is handig dat je weet hoe je bepaalde handelingen kunt uitvoeren, zoals wielen (de)monteren, bandje verwisselen en schoonmaken en smeren. Mechanieker Nadine Post vertelt het je graag tijdens een van de sleutelclinics op niveau 1. Heb je deze vaardigheden al onder de knie? Kies dan voor de clinic op niveau 2, die hier goed op aansluit.

Sleutelclinics shoot - Michiel Maas

Wielen (de)monteren
Wil je jouw racefiets, mountainbike of gravelbike in de auto vervoeren? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je je wiel uit je fiets moet halen. Voor steekassen heb je een inbussleutel (12 mm, 15 mm) nodig. Voor snelspanners alleen je handen. Het is prima te doen, maar je moet net weten hoe.

 Bandje verwisselen
Lekke band tijdens het fietsen? Dan is het handig als je de binnenband zelf kunt vervangen. Het vervangen of plakken van de binnenband is iets waar veel fietsliefhebbers tegenop zien, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het zo gedaan. Met het juiste gereedschap en een beetje geduld kun je binnen 10 minuten de binnenband van je fiets vervangen of plakken. Hiervoor heb je een nieuwe binnenband of een bandenreparatiesetje, fietspomp of CO2-pomp en bandenlichters nodig. 

Sleutelclinics shoot - Michiel Maas
Sleutelclinics shoot - Michiel Maas

Schoonmaken en smeren
Het schoonmaken en smeren van je racefiets, mountainbike of gravelbike is erg belangrijk. Handige hulpmiddelen hiervoor zijn de chain keeper, een montagestandaard, de kettingreiniger en borstels om overal makkelijk tussen te komen. Om je fietsketting soepel te laten lopen, kun je hem insmeren met olie of wax. Op deze manier verleng je de levensduur van je fiets.

Enthousiast geworden?
Schrijf je in voor een van de sleutelclinics bij jou in de buurt. Hierbij geeft mechanieker Nadine Post uitleg over praktisch onderhoud en pech op de weg.  Daarnaast krijg je aan het einde van de avond een toffe goodiebag mee naar huis. Na deze sleutelclinic ben je in staat om zelfstandig (kleine) reparaties uit te voeren voor je fiets. Zo ben jij klaar om op avontuur te gaan met je racefiets, mountainbike of gravelbike.